Mere end 3.000 danskere får hvert år en blodprop i hjernen på grund af atrieflimren. Mange af disse blodpropper kunne have været undgået, hvis atrieflimmeren var blevet opdaget. Så der kunne være startet forebyggende behandling med blodfortyndende medicin. Mistanke om atrieflimren kan man ofte få, blot ved at måle pulsen. Derfor bør alle kunne gøre dette på sig selv.
1) For at måle din hvilepuls ved håndleddet skal du først sidde 5 minutter og hvile. Undlad at drikke kaffe eller ryge, mens du venter – begge dele påvirker pulsen. Du skal bruge et ur – eventuelt dit armbåndsur – med sekundviser. Hvis du har dit armbåndsur på venstre underarm, skal du måle pulsen med venstre hånds fingre på højre håndled. Så ser du tydeligt urskiven.
2) Hold din højre eller venstre hånd med håndfladen opad og albuen let bøjet.
3) Sæt din pege-, lang- og ringfinger på håndleddet ved roden af tommelfingeren. Det er vigtigt at anvende mindst to fingre ved siden af hinanden. Nogle gange mærkes pulsen tydeligst med den ene finger, nogle gange tyderligere med den anden eller den tredje finger. Dine fingre skal placeres lige over håndledsfuren mellem underarmsknoglen og bøjesenen til din tommelfinger – som vist på figuren. Det kan være nødvendigt at flytte fingrene en smule, inden du finder pulsen. Tryk fast, men ikke for hårdt, ned mod pulsåren.
4) Tæl i 30 sekunder og gang med to for at få din puls per minut. Hvis din puls er uregelmæssig er det en god idé at tælle et helt minut. Så skal du selvfølgelig ikke gange med to for at få pulsen per minut.
Hvad er en normal puls?
Normalt skal pulsen ligge mellem 60 og 100 per minut. Og er regelmæssig eller rytmisk. Regelmæssig eller rytmisk betyder, at der er lige lang tid mellem hvert pulsslag.
Hvornår bør du søge råd og hjælp?
- Hvis din puls er hurtigere end 100 per minut efter at du har hvilet i 5 minutter. Og specielt, hvis du samtidig ikke føler dig godt tilpas.
- Hvis din puls er langsom – langsommere end 40 per minut – specielt, hvis du ikke føler dig godt tilpas. Men føler dig svimmel og måske på kanten til at kunne besvime.
- Hvis din puls – som noget nyt – føles uregelmæssig. Det vil sige, hvis du kan mærke, at pulsslagene ikke kommer med samme mellemrum, men derimod kommer mere eller mindre tilfældigt. Uanset, om du i øvrigt føler dig vel tilpas eller ej.
Specielt den sidste måde at føle pulsen på, kan skyldes atrieflimren. Hvis du har atrieflimren er det vigtigt, at din læge – sammen med dig – tager stilling til, om du behøver blodfortyndende medicin. For at undgå, at der dannes blodpropper i hjertet, som kan flyde ud i kroppen og sætte sig som skadelige blodpropper i hjernen eller i andre organer.
Hej,
Jeg er en kvinde på 69 år, som har været i behandling med Eythorox pga for lavt stofskifte på en privatklinik.
I 2021 i forløb fra ca 1/3 til 1/10 steg min dosis ugl op til 800 mikrogram den sidste måned, hvor jeg hele den måned var utilpas og svimmel om natten. Jeg troede det var mit lave stofskifte og lægen mente vi lige skulle se de sidste tal før suppl med Liothyronin. Min TSH er så på 0,02 der, og i månederne efter får jeg svingende BT og åndenød og start på atrieflimren som bryder ud i februar iår og jeg er i behandling med Selozok og Eliquis. Kende du til atrieflimren på den baggrund?
Er der noget særligt jeg skal være opmærksom på?
Jeg følges på coronar amb på FH med først kontrol 3 mdr efter det blev konstateret.
Mvh Dorthe
Hej Dorthe,
Tak for din henvendelse.
Det er velkendt, at højt stofskifte kan udløse atrieflimren. Ofte ser man, at flimmeren forsvinder igen – eller bliver mindre tilstedeværende – når stofskiftet kommer under kontrol. Hvis ikke din atrieflimren falder til ro, bør du have behandling – enten medicinsk eller med ablation. Jeg synes nok 3 mdr ventetid til næste ambulante kontrol er lige i overkanten.
Mvh Peter Steen
Jeg er en66 årig mand og har fået arterieflimmer og har det konstant. Jeg er bliver DC konverteret, men tre dage efter var flimmeren tilbage. Nu er jeg indstillet til en ablation og har tid d 2 september og har dermed frit sygehus valg. Mit spørgsmål er om der er nogen steder hvor det er muligt at vælge at få en PFA behandling? Jeg fejler ikke noget andet end hjerteflimmer.
Kære Lars,
Tak for din mail og spørgsmål.
Det eneste sted i Danmark, hvor man bruger PFA er på Gentofte Sygehus. Som jeg tidligere har skrevet om her på bloggen, er det en interessant teknologi – men vi mangler fortsat gode opfølgningsresultater. Der kommer større studier i løbet af det næste 1-2 år – og jeg venter spændt på resultatet af disse. Til gengæld har vi mange års erfaring og solid dokumentation for, at behandling med varme (“radiofrekvensablation”) eller kulde (“kryoablation”) er både effektivt og sikkert. Jeg ville derfor ikke selv være betænkelig ved at vælge dette fremfor at forsøge at komme til Gentofte – hvor de vist har pænt lang ventetid på præcist PFA-behandlingerne.
Held og lykke med ablationen.
Med venlig hilsen,
Peter Steen
Hej
Jeg har for nylig fået konstateret “atrieflimmer eller atrieflagren UNS” i forbindelse med en helnarkose for 14 dage siden. Nu er jeg på Xarelto 20 mg og skal have “stødbehandling” om ca. 14 dage.
Min hovedbekymring lige nu er dog, at et nyindkøbt Apple Watch viser 3-4 episoder i døgnet, hvor der er indtil flere pauser på mellem 5 0g 15 sekunder mellem pulsslagene. Jeg er derfor netop blevet udstyret med en såkaldt Holter monitor i 48 timer, men hvor der så først er analysesvar angående sådanne pauser om 3- 4 uger. Jeg mener ikke at kunne mærke, eller blive fysisk påvirket af, pauserne. De fleste sker dog under søvnen om natten.
Jeg prøver virkelig at bruge uret efter Apples anvisninger, så hvis uret viser rigtigt, og hvis jeg læser det rigtigt, i undermenuen “pulsmålinger slag for slag”, kan sådanne pauser så ikke udvikle sig til noget farligt? Jeg ved godt I skriver andet sted, at atrieflimren ikke kan føre til hjertestop, men tillader mig så alligevel at spørge.
(Overlægen i det offentlige respekterede pænt, at “blive budt” at skulle forholde sig til et Apple ur :-), men jeg havde ærlig talt lidt svært ved at forstå hendes danske).
På forhånd tak for svar
og vh Ole
Hej Ole,
Tak for din henvendelse og spørgsmål.
Dit Apple Watch kan måle hjerterytmen på to forskellige måder. Den ene – hvor uret kontinuerligt “holder øje med” hjerterytmen – baserer sig på måling af pulsen. Metoden kaldes for “fotopletysmografi”. Den anden metode er, hvor du holder en fingerspids fra den modsatte hånd på knoppen øverst på kransen af dit Apple Watch og på den måde får en egentlig “EKG-optagelse” – altså optagelse af den elektriske aktivitet i hjertet. Optagelsen er på maksimalt 30 sekunder. Når “fotopletysmografi” metoden viser pauser mellem 5 og 15 sekunder, behøver det ikke at betyde, at der reelt er pauser. Det kan blot udtrykke, at nogle af pulsbølgerne som uret måler, er så tilpas svag, at de ikke registreres. Jeg kan ikke 100% udelukke, at der reelt er pauser på op til 15 sekunder – men når du ikke mærker noget til det (svimmelhed, nærbesvimelse), er det usandsynligt. Holter-optagelsen vil kunne give svaret, da den måler hjertets elektriske aktivitet og ikke “bare” pulsbølgerne.
Held og lykke med “stødbehandlingen”.
Med venlig hilsen,
Peter Steen