Atrieflimren er en hjertesygdom, hvor hjertets elektriske signaler bliver uregelmæssige og hurtige. Dette kan føre til symptomer som træthed, åndenød, koncentrationsbesvær og hjertebanken. For at korrigere disse uregelmæssige signaler kan patienter gennemgå en ablationsbehandling. Selvom ablation kan hjælpe med at genoprette en normal hjerterytme, er det stadig nødvendigt for mange patienter at tage blodfortyndende medicin efter proceduren. Her vil vi forklare hvorfor blodfortyndende medicin er vigtig, hvordan den virker, og hvad patienterne skal være opmærksomme på.
Hvad er blodfortyndende medicin?
Blodfortyndende medicin, også kendt som antikoagulantia, hjælper med at forhindre blodpropper. For patienter med atrieflimren er risikoen for at danne blodpropper højere, da den uregelmæssige hjerterytme kan få blodet til at samle sig og størkne i hjertet. Disse blodpropper kan bevæge sig til hjernen og forårsage et “stroke”, som er en alvorlig og potentielt livstruende komplikation.
Hvorfor er blodfortyndende medicin nødvendig efter ablation?
Selvom ablation kan hjælpe med at genoprette en normal hjerterytme, fjerner den ikke straks risikoen for blodpropper. Efter proceduren kan hjertet stadig være udsat for uregelmæssige signaler i en periode, og risikoen for blodpropper kan derfor stadig være til stede. Blodfortyndende medicin hjælper med at beskytte mod denne risiko, mens hjertet heler og vender tilbage til en mere stabil rytme.
Derudover kan man have flere risikofaktorer for blodpropper. Hvis man har mere end en (1) risikofaktor for blodpropper, udover atrieflimren, vil anbefalingen ofte være at fortsætte med blodfortyndende medicin. I princippet resten af livet.
Typer af blodfortyndende medicin
Der findes flere typer blodfortyndende medicin, som kan bruges af patienter med atrieflimren:
- Marevan/Warfarin: En ældre type blodfortyndende medicin, der kræver regelmæssige blodprøver for at sikre, at dosen er korrekt. Marevan anvendes fortsat, hvis man har fået en ny hjerteklap af typen “mekanisk hjerteklap”.
- NOACs (“New Oral Anti Coagulants”). Da de ikke er så nye længere, kaldes de også samlet for DOACs (“Direct Oral Anti Coagulants”). De omfatter Eliquis (apixaban), Xarelto (rivaroxaban), Lixiana (edoxaban) og Pradaxa (dabigatran). Der tages en fast dosering, som ikke kræver justering igennem blodprøvekontroller. Man skal dog regelmæssigt have kontrolleret nyre- og leverfunktion ved blodprøver, som typisk tages hos din praktiserende læge. Der er heller ikke begrænsninger i forhold til, hvad man kan spise, ligesom der er ved brug af Marevan.
Fordele ved blodfortyndende medicin
- Reduceret risiko for stroke: Den vigtigste fordel ved blodfortyndende medicin er, at den reducerer risikoen for blodpropper, i særlig grad i hjernen, der kan føre til stroke.
- Forebyggelse af blodpropper: Ud over at reducere risikoen for stroke, hjælper blodfortyndende medicin også med at forhindre dannelsen af blodpropper andre steder i kroppen.
- Forbedret livskvalitet: Ved at reducere risikoen for alvorlige komplikationer kan blodfortyndende medicin hjælpe patienter til at føle sig mere sikre og trygge efter deres ablationsbehandling.
Hvad skal du være opmærksom på?
Selvom blodfortyndende medicin er vigtig, er der også nogle ting, som du og din læge skal være opmærksomme på:
- Blødningsrisiko: Blodfortyndende medicin kan øge risikoen for blødning. Det er vigtigt at være opmærksom på tegn på unormal blødning, såsom blod i urinen eller afføringen, eller usædvanlige blå mærker. Læs mere om blødning i artiklen Blodprop og alvorlig blødning.
- Regelmæssig opfølgning: Patienter, der tager Marevan, skal have regelmæssige blodprøver for at sikre, at deres INR-niveauer (en måling af blodets evne til at størkne) er inden for det ønskede område. NOACs kræver ikke disse prøver, men det er stadig vigtigt med regelmæssige lægebesøg for at overvåge helbredet og sikre, at nyre- og leverfunktion fortsat er normal.
- Interaktion med anden medicin: Blodfortyndende medicin kan interagere med andre lægemidler. Det vil sige, at samtidig brug af visse andre lægemidler kan forstærke eller forringe effekten af blodfortyndende medicin. Det er derfor vigtigt at din læge kender til alle andre medicin- og kosttilskud du tager, for at undgå skadelige interaktioner.
- Kost og livsstil: Hvis du tager Marevan, kan visse fødevarer – især de, der har højt indhold af vitamin K (f.eks. grønne bladgrøntsager som f.eks. kål), påvirke medicinens effektivitet. Du bør tale med din læge om eventuelle kostændringer, specielt hvis det er vanskeligt at opnå stabile INR-værdier. Læs mere om kost og livsstil med atrieflimren i artiklen Sund livsstil.
Hvordan tager man blodfortyndende medicin korrekt?
- Følg lægens Anvisninger: Det er vigtigt, at du tager medicinen nøjagtigt som du har fået at vide af din læge.
- Tag medicinen på samme tid hver dag: Det gør, at du altid har den rette mængde af medicinen i kroppen. Og, lige så vigtigt, at du bedre husker at tage medicinen.
- Eventuelle bivirkninger: Hvis du oplever usædvanlige symptomer eller mistænker generende bivirkninger, bør du tale med lægen om det.
Konklusion
For patienter med atrieflimren, der har gennemgået en ablationsbehandling, er blodfortyndende medicin fortsat en vigtig del af behandlingen. Selvom ablation kan hjælpe med at genoprette en normal hjerterytme, er risikoen for blodpropper stadig til stede, indtil hjertet er helet fuldstændigt. Blodfortyndende medicin hjælper med at beskytte mod denne risiko og reducerer risikoen for stroke og andre alvorlige komplikationer.
Efter 3 måneder (i nogle tilfælde 2 måneder) kan mange stoppe med blodfortyndende medicin, hvis der ikke er andre risikofaktorer tilstede for blodpropper. Det bør imidlertid altid vurderes sammen med din praktiserende læge eller en hjertelæge, om det er tilrådeligt at stoppe med blodfortyndende medicin eller om du i virkeligheden bør fortsætte – i princippet livslangt – med medicinen fordi du har andre risikofaktorer for blodpropper “med i bagagen”.