Mange personer med tilbagevendende atrieflimren véd, at (større mængder) kaffe, alkohol – og nogle gange fysisk aktivitet – kan udløse episoder med atrieflimren. Der er imidlertid andre faktorer, der kan være i spil – og viden om disse kan hjælpe dig til at undgå episoder med flimren. Vidste du for eksempel at både rejser, ferier og stoffer kan være medvirkende til atrieflimren?
Rejser
Når du rejser, kan du udsætte dig selv for faktorer, der kan starte atrieflimren. Det kan være, at du bliver “overtræt” eller udmattet. Det stress, du udsætter dig selv for ved at rejse, sammen med ændringer i søvnmønster, kan udløse en stress-situation i kroppen med øgede niveauer af stress-hormoner, der kan medvirke til at fremprovokere flimren.
- Sørg for at få sovet godt
- Sørg for at drikke tilstrækkeligt (og ikke for meget alkohol…)
- Lad være at springe måltider over
- Forbered dig mentalt på f.eks. flyskift
- Undgå travlhed, tag dig tid og vær organiseret og velforberedt
Overdrevet stress kan påvirke dit hjerte via kroppens produktion af adrenalinlignende hormoner. Ved at blive mere bevidst om, hvilke situationer, der øger dit stress-niveau og forsøge at undgå disse – eller være forberedt på dem – kan du mindske din risiko for at få atrieflimren. Mindfullness øvelser og meditation kan være med til at reducere stress-påvirkning.
Ferier
“Holiday Heart” er velkendt som udløsende faktor for atrieflimren. Det er fordi ferier – hos nogle – lader en række mulige provokerende faktorer komme i spil. Det er stress (rejse-), udmattelse, manglende søvn og øget alkoholindtagelse. Specielt indtagelse af større mængder alkohol kan være anfaldsprovokerende, men for nogle vil selv mindre mængder alkohol kunne fremprovokere episoder med flimren.
Feststoffer
Det kan måske forekomme irrelevant, men virkeligheden er, at stoffer som hash, amfetamin, kokain og “designer-drugs” (f.eks. ecstasy) ikke kun bruges af unge.
Både hash/marihuana, kokain, ecstasy og amfetamin øger din puls betydeligt – og ofte i flere timer. Anfaldsvis atrieflimren er bare én af mange grunde til at undgå denne typer stoffer. Læs i øvrigt her hvad sundhed.dk skriver om stofmisbrug og afhængighed.
Der er mange faktorer, der kan medvirke til at fremprovokere atrieflimren. Selv, hvad vi normalt opfatter som positive begivenheder som ferier eller fejring af fødselsdage og højtider. En god “tommelfingerregel”, hvis man har anlæg for atrieflimren er, at “gøre alt med måde”.
Hej Peter
Jeg er en kvinde på 56, desværre overvægtig, men har svært ved at tabe mig grundet kroniske smerter i bevægeapparatet. Er opereret på spinal stenose i lænden.
Jeg gør hvad jeg kan, men har fået konstateret type 2 diabetes.
I den forbindelse har jeg afprøvet medicin, der skulle hjælpe på langtids sukkeret, samt appetitnedsættende.
Ozempic – oplevede 2 uger/behandlinger ekstrem høj puls med atrieflimmer – samt blodtryksfald, hvor jorden nærmest forsvandt under mig – afsluttede behandling
Forxiga – efter 2 behandlinger oplevede jeg igen høj puls og atrieflimmer
Semglee – 3 behandlinger, efterfulgt af høj puls og flimmer
Trulicity – lav dosis (0,75 mg) – efter 4 behandlinger, igen høj puls og flimmer
Herefter forsøgt med tbl.behandling – Trajenta 5 mg – 1 tbl. morgen – efter 7 dage måtte jeg stoppe denne behandling, da jeg igen blev plaget af høj puls og flimmer.
For hver gang kommer flimmeret langsomt snigende over nogle dage, til at vare et par minutter til timer. Værst er timer og ofte om natten – hvor jeg sidder i sofaen og sover.
Når jeg stopper med medicinen, går der ca 2 uger til jeg er helt symptomfri for høj puls og flimmer.
Når jeg oplyser lægerne på diabetesklinikken om mine symptomer oplever jeg en følelse af, at de ikke tror på mig, men jeg insisterer og jeg afprøves i ny medicin.
Jeg har oplevet flimmer ved indtagelse af Tramadol for smerter.
Havd er det for et stof jeg ikke tåler i ovenstående. Jeg tænker, at der må være tilsat et stof der hæmmer appetitten, og det må være der jeg skal søge?
Min mor har samme problemer, tager Ozempic hver uge, og hendes hjerte viser samme symptomer som mit. Hendes læge siger der ikke er en sammenhæng og hun skal fortsætte behandling med Ozempic.
Hun er nu blevet brændt 3 gange og har fået stød 3-4 gange. Bliver pt behandlet med cordan
Med venlig hilsen
Gitte Friis
Hej Gitte,
Tak for din henvendelse.
Jeg kan desværre ikke give dig et godt bud på, hvad det er, du reagerer på i de forskellige typer af medicin. Men svært uheldigt er det jo, at du ikke kan få den bedste behandling for din diabetes uden det giver dig ubehagelige bivirkninger i form af atrieflimren. Der er nok ikke så meget andet at gøre end at fortsætte samarbejdet med diabetesklinikken.
Mvh
Peter Steen