Læge Elin Danielsen Lunde har ved Aalborg Universitet forsvaret sin Ph.D. om social og økonomisk ulighed i atrieflimren. Både i forhold til at få problemer med atrieflimren, i forhold til at få relevant blodfortyndende medicin og i forhold til fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet.
Elins resultater baserer sig på store registerstudier, så der er tale om rigtig mange menneskers skæbne. De socio-økonomiske faktorer, hun har brugt, er indtægt, uddannelsesniveau og samlivsstatus.
Hvad viser studierne?
Hun kan dokumentere, at atrieflimren – specielt hos personer under 65-års alderen – optræder hyppigere hos personer med lav indkomst og kort uddannelse. Vi ved, at atrieflimren bliver meget hyppigere med alderen. Når atrieflimren optræder i relativ ung alder vil der ofte være udefra kommende faktorer som spiller en rolle. Vi ved, at både forhøjet blodtryk og overvægt betyder meget. Og vi ved, at både forhøjet blodtryk og overvægt også har social slagside og er mere almindeligt blandt personer med lav indkomst eller kort uddannelse.
Videre dokumenterer hun, at der er mindre sandsynlighed for at få udskrevet recept på blodfortyndende medicin hos personer med lav indkomst, kort uddannelse og hos personer, der bor alene. Forskellen er heldigvis ikke så stor mere, som den var for 10-15 år siden, men er dog fortsat til stede. Vi ved, at omtrent 4.000 blodpropper i hjernen årligt skyldes atrieflimren. Og, at en stor del af disse vil kunne forebygges – og dermed undgås – hvis patienter i øget risiko får blodfortyndende medicin.
Endelig dokumenterer hun, at personer med ny-opdaget atrieflimren har tre gange så høj en risiko for at falde ud af arbejdsmarkedet indenfor 15 måneder efter diagnosen, sammenlignet med personer uden atrieflimren. Og også her kan hun vise, at der er størst risiko for at falde ud af arbejdsmarkedet, hvis man samtidig har lav indkomst, kort uddannelse eller bor alene.
Jeg har talt med Elin om hendes forskningsresultater. Det er der kommet en podcast ud af, som du kan høre her:
Jeg blev afvist flere gange efter anfald hvor jeg var ved at besvime med det var nok bare angst og alderen der trykkede
Jeg fik efterfølgende konstanteret svt jeg har aldrig været på blodfortyndende medicin og ablation var heller ik på tale måske om 10-15 år sagde hjertelægen
Jeg er uddannet sosu
Blev syg i 2019 og har været uden job siden
Men til august starter jeg ny uddannelse 🙏
Har lurt på om det er noen koblinger mellom atrieflimmer og lavt stoffskifte.
Hej Inger-lise,
Tak for dit spørgsmål.
Der er uden tvivl en sammenhæng mellem for højt stofskifte og atrieflimren. Derimod er der ikke nogen klar sammenhæng imelllem for lavt stofskifte og atrieflimren. Dog ved vi, at for lav stofskifte (hvis det ikke bliver opdaget og behandlet) kan give hjertesvigt – og hjertesvigt øger risiko for atrieflimren – så den vej rundt kan der alligevel være en mulig sammenhæng.
Med venlig hilsen,
Peter Steen
46 år da jeg fik første anfald(2006) Mellemlang uddannelse og er idag stadig tilknyttet arbejdsmarkedet😊