Alt om Atrieflimren (hjerteflimmer)

Atrieflimren (hjerteflimmer) er den hyppigste hjerterytmeforstyrrelse, vi kender. Omtrent 150.000 danskere har atrieflimren – nogle har det hele tiden, men mange har det kun i perioder. Atrieflimren kan give øget risiko for blodpropper – desværre ofte i hjernen. Og derudover kan atrieflimren svække hjertets pumpekraft, så man udvikler “hjertesvigt“.

For mange er atrieflimren forbundet med nedsat livskvalitet og angst for konsekvenserne. Heldigvis kan viden om atrieflimren, dens konsekvenser og korrekt behandling gøre, at man kan have et godt liv – selvom man har fået problemer med hjerterytmen. Viden om atrieflimren, inklusive forståelse af, hvad rytmeforstyrrelsen gør ved dig – og hvad der findes af behandlingsmuligheder – er vigtig for at kunne leve et godt liv på trods af, at hjerterytmen periodisk eller konstant er ude af takt. 

Min erfaring er, igennem mere end 25 års arbejde med atrieflimren, at den nødvendige viden for patienter med dette problem kan være vanskelig at finde og forstå. Og at vi, som læger og andre sundhedsprofessionelle, ikke altid er opmærksomme på vigtigheden af dette. Det er baggrunden for at jeg har udviklet bloggen “Rytmedoktor”.

Symptomer

Symptomer

Er du mere forpustet end vanligt og har sværere ved fysiske anstrengelser? Mærker du urolige hjerteslag? Skal du ofte "af med vandet". Så kan det være, at du har fået et problem med atrieflimren.

Læs mere

Behandling

Behandling

Der findes forskellige måder at behandle atrieflimren på: medicin, elektrisk stød, ablation. Og derudover er det vigtigt at mindske risiko for blodpropper.

Læs mere

Forebyg

Forebyg

En vigtig komplikation til atrieflimren er blodpropper - desværre oftest i hjernen - og forebyggelse af blodpropper er vigtig. Herudover kan atrieflimren til en vis grad forebygges.

Læs mere

Risikofaktorer

Risikofaktorer

Der findes en række risikofaktorer for at udvikle atrieflimren. Nogle kan man påvirke, men ikke alle.

Læs mere

Livet med atrieflimren (hjerteflimmer)

Livet med atrieflimren (hjerteflimmer)

Selvom du har fået atrieflimren skal målet være, at du skal kunne leve et godt liv med de aktiviteter - fysisk og socialt - du sætter pris på.

Læs mere
Early Rhythm-Control Therapy in Patients with Atrial Fibrillation

EAST Studiet (2020)

Det nye “East Studie” viser, at – hos personer, der ikke har haft problemer med atrieflimren længere end højst et år – kan man redde liv ved at...

Læs mere
Rygning og atrieflimren (hjerteflimmer)

Rygning og atrieflimren

Der er en stærk sammenhæng mellem rygning og åreforkalkning. Og mellem rygning og risiko for blodpropper i hjertets kranspulsårer. Sammenhængen mellem rygning og forekomst af atrieflimren har derimod været mindre...

Læs mere
historie atrieflimren (hjerteflimmer)

Historisk perspektiv på atrieflimren

Helt tilbage i tekster og illustrationer fra det antikke Egypten, Grækenland og Mesopotamien har man haft forståelse for, at der har kunnet optræde sygdom i hjertet. På et gammelt egyptisk...

Læs mere