Hjertet er en muskel, som pumper blodet gennem dine lunger, din hjerne og resten af din krop. Blodet cirkulerer rundt i kroppen for at transportere næring og brændstof/energi til cellerne og for at fjerne affaldsstoffer.

Der er to halvdele af hjertet – den højre og den venstre side. Det brugte blod fra kroppen kommer tilbage til den højre side af hjertet gennem tilbageløbsårene – de kaldes også “venerne”. Herfra pumpes blodet ud i lungerne igennem “lungepulsåren”, hvor det iltes med ilt fra den luft vi får ned i lungerne ved hver vejrtrækning. Det friske, iltede, blod kommer tilbage til den venstre side af hjertet, først til venstre forkammer og herefter til venstre hjertekammer, hvorfra det pumpes ud igennem pulsårerne (“aorta”, og herefter finere og finere forgreninger) – de kaldes også “arterierne” – til alle vævene i kroppen.