Ventrikulær takykardi er en anfaldsvis hjerterytmeforstyrrelse, der opstår i hjertekamrene (ventriklerne). Dette til forskel fra de langt hyppigere hjerterytmeforstyrrelser, der inddrager forkamrene (atrierne). Ventrikulær takykardi forkortes ofte til VT. Man ser hyppigst VT hos personer, som tidligere har haft en blodprop i hjertet, og derfor har fået beskadiget en del af hjertemuskulaturen. Man kan også se VT hos personer med andre former for hjertesygdom – ofte af typen hjertesvigt. Ind imellem kan man se VT hos personer uden nogen som helst tegn på hjertesygdom.

 

Det væsentlige ved VT er at få afklaret om det er en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse eller ej. Hvis der er tegn på anden hjertesygdom  som – for eksempel – tidligere blodprop i hjertet, er det en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse.

Det er derfor vigtigt, at der bliver gjort de relevante undersøgelser for at finde ud af, om der er anden hjertesygdom til stede. Det kan være ultralydsskanning af hjertet (ekkokardiografi), undersøgelse af hjertets kranspulsårer (KAG) og andre undersøgelser.

Behandlingen vil ofte være en kombination af medicin og f.eks. en hjertestarter (ICD) (http://rytmedoktor.dk/hjertestarter-icd/). I visse situationer kan det også være relevant at gøre ablationsbehandling, hvor man fører et instrument frem til hjertet fra lysken med henblik på at opvarme – “brænde” – relevante områder i hjertekamrene. Dette kan så forhindre, at rytmeforstyrrelsen kommer igen.