Ventrikulær takykardi

Ventrikulær takykardi er en anfaldsvis hjerterytmeforstyrrelse, der opstår i hjertekamrene (ventriklerne). Dette til forskel fra de langt hyppigere hjerterytmeforstyrrelser, der inddrager forkamrene (atrierne). Ventrikulær takykardi forkortes ofte til VT. Man ser hyppigst VT hos personer, som tidligere har haft en blodprop i hjertet, og derfor har fået beskadiget en del af hjertemuskulaturen. Man kan også se VT hos personer med andre former for hjertesygdom – ofte af typen hjertesvigt. Ind imellem kan man se VT hos personer uden nogen som helst tegn på hjertesygdom.

 

Det væsentlige ved VT er at få afklaret om det er en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse eller ej. Hvis der er tegn på anden hjertesygdom  som – for eksempel – tidligere blodprop i hjertet, er det en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse.

Det er derfor vigtigt, at der bliver gjort de relevante undersøgelser for at finde ud af, om der er anden hjertesygdom til stede. Det kan være ultralydsskanning af hjertet (ekkokardiografi), undersøgelse af hjertets kranspulsårer (KAG) og andre undersøgelser.

Behandlingen vil ofte være en kombination af medicin og f.eks. en hjertestarter (ICD) (http://rytmedoktor.dk/hjertestarter-icd/). I visse situationer kan det også være relevant at gøre ablationsbehandling, hvor man fører et instrument frem til hjertet fra lysken med henblik på at opvarme – “brænde” – relevante områder i hjertekamrene. Dette kan så forhindre, at rytmeforstyrrelsen kommer igen.

2 Comments

 1. vivian sundstein

  november 15, 2020 at 5:10 pm

  Hej Peter

  Jeg blev ablateret på RH sept 2020 grundet VES i bigemini med puls helt ned til 20.

  Effekten af operationen var fantastisk – i 1 uge, hvorefter det gik ned ad bakke.

  Jeg er startet i BT-sænkende medicin for 2 uger siden. Afventer effekt.
  Blev indlagt til obs med BT på 210/105 for 3 uger siden – fik ildebefindende på arbejde.

  Jeg er indstillet til ny ablation til næste år, da hjertet desværre ved anstrengelse slår tilbage VES i bigemini.

  Jeg er meget træt. Kæmper mig på arbejde hver dag. Tvinger mig selv til at gå ture. Bliver hurtigt forpustet , får trykken i brystet og smerter i maven ved gang til 1. Sal og ved gang ud af luge vej.

  Er det godt for mig, at jeg presser mig, eller skal jeg tage den med ro?

  ….. det går op og ned.
  Havde 5 gode dage i sidste uge.
  Troede selv på det, for så at få det værre igen. Det er hårdt psykisk .

  Vh
  Vivian Sundstein

  • Peter Steen

   november 22, 2020 at 10:35 am

   Hej Vivian,
   Tak for din kommentar. Ærgerligt, at du har fået dine ekstrasystoler igen. Men der skal bestemt være en god chance for at få dem væk ved en ny ablationsbehandling. Hvis du synes, det er længe at vente, kan du prøve at tale med Patientvejlederkontoret om mulighed for at blive behandlet i privat regi. Det vil, i praksis, sige på Privathospitalet Mølholm. “Ventetidsgarantien” er ganske vist sat ud af drift indtil årsskiftet på grund af Covid-19, men jeg ved, at der ind i mellem alligevel er mulighed for at vælge alternativ til behandling på RH.

   Det er fint, at du prøver at holde dig fysisk i gang. Du skader ikke hjertet – heller ikke selvom du har ekstrasystoler. Jeg vil ikke anbefale, at du ligefrem “presser dig” – men lyt til din krop og gør det, du har det OK med.

   Vh. Peter Steen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2021 Rytmedoktor

Theme by Anders NorénUp ↑