AVNRT

AVNRT er en forkortelse for en helt forfærdelig lang betegnelse: “AtrioVentrikulær Nodal Re-entry Takykardi”. Som ved de fleste andre rytmeforstyrrelser, er der tale om at hjerterytmen ind imellem “går i selvsving” i en form for karruselbevægelse. I dette tilfælde foregår karruselbevægelsen inde omkring overgangen mellem højre forkammer (højre atrium) og højre hjertekammer (højre ventrikel). I nærheden af AV-knuden. Det er en rytmeforstyrrelse, der findes hos ca. 1% af os. Den skyldes ikke nogen egentlig fejl i hjertet, men skal nærmere opfattes som en sjælden “normalvariant” – nogle har brune øjne, nogle blå. Nogle har AVNRT – andre har det ikke.

AVNRT er cirka fire (4) gange så hyppig hos kvinder som hos mænd – hvorfor véd vi ikke. Den begynder ofte at vise sig i yngre voksenalder, men kan også ses hos børn. Og nogle gange først vise sig i sen alder. Den optræder i anfald, som starter pludseligt – fra det ene hjerteslag til det næste. Og slutter ligeså pludseligt. Man mærker ofte en kraftig og hurtig hjertebanken op på siden af halsen.

AVNRT er absolut ufarlig – men kan være meget generende. Man kan give medicin for AVNRT, oftest af typen betablokker eller calciumblokker. I mange tilfælde vil jeg dog anbefale en ablationsbehandling som alternativ til langvarig medicinsk behandling. Ved ablation for AVNRT varmer man nogle ledningsfibre op i nærheden af AV-knuden. Det medfører helbredelse hos mere end 95%. Der er en lille risiko forbundet med ablation for AVNRT – nemlig beskadigelse af AV-knuden. Denne risiko ligger på ½-1%, altså én ud af 100-200 behandlinger. I så fald kan det være nødvendigt efterfølgende at indoperere en pacemaker.

Jeg plejer normalt at aftale – inden behandlingen – at hvis jeg vurderer at risiko for beskadigelse af AV-knuden er større end helt minimal, undlader jeg at udføre ablationsbehandlingen. Så kan man altid tænke sig om en ekstra gang – og komme tilbage til behandling velforberedt på, at der er en højere risiko end vanligt.

Selve ablationen foretages i lokal bedøvelse og operationen tager som regel mindre end en time.

 

 

 

2 Comments

 1. Jeg er en 29 årig kvinde som levede med AVNRT i 10 år, fik så en ablation for et år siden. de første måneder efter havde jeg generalt en hurtig puls, der kom også flere dobbeltslag end før. startede på betablokkere (igen) og det tog det værste. i perioder er det slemt flere dage i træk, og andre perioder mærker jeg intet til det.

  jeg var siden operationen IKKE haft anfald med hjertebanken . men jeg synes jeg har erstattet dem med ekstraslag, og følelsen af hjertet rumler, eller ryster. (det er ikke så behageligt)
  jeg er efterhånden godt træt af alt det jeg mærker- og kan mærke at jeg desuden har udviklet noget angst, jeg er skide bange for at fp et hjertestop. Jeg blev fejet væk af lægen i 10 år, hvor de bare sagde “du er stresset” så jeg følte mig ikke hørt. Jeg VED at AVNRT ikke er farligt, men det har jeg vel heller ikke længere? men hvad har jeg ? hvorfor bumler det sådan, når det står på bliver jeg helt forpustet.
  lægen synes bare jeg skal spise betablokker.

  • Peter Steen

   juni 5, 2020 at 8:31 am

   Hej Camilla,
   Der er to muligheder – enten havde du også mange dobbeltslag før din ablation, men mærkede dem ikke så meget. Eller også har du reelt fået flere dobbeltslag efter ablationen. Jeg synes principielt ikke, det er en optimal løsning, at du – i princippet – skal fortsætte livslangt med at tage betablokkermedicin. Meningen med ablationen var jo netop at hjælpe dig af med problemet, så du heller ikke ville have behov for medicin.
   Jeg vil foreslå, at du bliver henvist til en Holter-monitorering (langtidsoptagelse af hjerterytmen). Registreringerne her vil kunne give et godt fingerpeg på, hvad der er årsagen til dine dobbeltslag. Og herefter synes jeg, du bør have en samtale med mine kolleger på Gentofte Hospital – fx med Arne Johannessen, som behandlede dig – om, hvad der kan være af muligheder for at løse dit problem.
   Mvh
   Peter Steen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2021 Rytmedoktor

Theme by Anders NorénUp ↑