Pacemaker ved hjertesvigt

Hvis hjertets pumpefunktion er nedsat kan det nogle gange være aktuelt at indoperere en speciel type pacemaker, der kan stimulere både højre og venste hjertekammer på samme tid – eller på næsten samme tid. Dette kan modvirke en tendens, der ellers kan være, til at hjertekamrene trækker sig uensartet sammen. Det kalder man for dyssynkroni = sammentrækningen af forskellige områder af hjertet sker ikke på samme tid. Denne type pacemaker kaldes for CRT-pacemaker (“Cardiac Resynchronization Therapy”). En CRT-pacemaker kan vælges som alternativ til en almindelig pacemaker, hvis hjerterytmen er for langsom. Den kan også vælges udelukkende for at forbedre pumpefunktionen – uden, at der i øvrigt er behov for pacemaker. Og – endelig – kan den kombineres med muligheden for at give hjertet et stød (http://rytmedoktor.dk/hjertestarter-icd/).

Ligesom for pacemaker og ICD, kan en hjertesvigtpacemaker (CRT-pacemaker/CRT-ICD) opereres ind i lokalbedøvelse. Og – ligesom de andre typer – kan hjertesvigtpacemakeren indstilles (programmeres) ved hjælp af en specialcomputer.

 

2 Comments

 1. Hej Peter.
  Efter en hjerteundersøgelse hos Fruergård i Hillerød, viste det sig, at mit hjerterytme en gang i en undersøgelsesperiode på to døgn, var forsinket i 3 sek. Jeg modtog en indlæggelse til Pacemaker.
  Jeg har intet imod at få indopereret en pacemaker, men har forhandlet mig frem til en ekstra undersøgelsesperiode på en uge med Louise Schierbeck.
  Jeg skriver til dig, fordi jeg er usikker på om indgrebet er nødvendigt.
  Har du en kommentar. vh Torben Elbro

  • Peter Steen

   juli 9, 2021 at 6:51 am

   Hej Torben,
   Jeg kan ikke give dig et fyldestgørende svar udfra din (korte) mail. Men jeg er da ikke sikker på, at du behøver en pacemaker. Det er ikke bare pausen på 3 sek, man skal vurdere på – men også, hvad der er årsag til pausen? Er det natligt, hvor man oftere ser den slags pauser, uden det betyder noget? Har du symptomer, som kan hænge sammen med langsom puls/pauser i hjerteslagene (periodisk svimmelhed, nærbesvimelse, besvimelse)?
   Mvh
   Peter Steen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2021 Rytmedoktor

Theme by Anders NorénUp ↑