Lukning af venstre forkammers hjerteøre (Aurikellukning)

Den alvorligste komplikation til atrieflimren er en blodprop i hjernen. I sjældne tilfælde kan der sætte sig blodpropper i andre organer – for eksempel i hjerte, nyrer, tarm. Blodpropperne stammer fra venstre forkammer (venstre atrium). Og oftest fra en struktur i venstre forkammer, som kaldes for hjerteøret eller auriklet. Når du har atrieflimren, vil blodet ikke tømmes lige så effektivt fra venstre forkammer til venstre hjertekammer, som når du har normal hjerterytme. Blodet vil derfor have tendens til at blive hængende i visse områder af venstre atrium. Når blodet ikke cirkulerer, vil det have tendens til at størkne – ligesom et sår, hvis du har skåret dig. Hvis størknet blod løsner sig fra venstre forkammer, vil det følge blodstrømmen ud i kroppen – og desværre oftest følge blodstrømmen til hjernen hvor det kan sætte sig som en blodprop.

 

 

Normalt vil man give blodfortyndende medicin (Marevan, Eliquis, Xarelto, Pradaxa. Lixiane) for at forebygge blodpropper (http://rytmedoktor.dk/blodfortyndende-medicin/). Nogle kan imidlertid ikke tåle disse typer af medicin eller fejler andet, der giver stor risiko for blødning. For eksempel visse former for tarmsygdom. Eller har fået blodprop på trods af blodfortyndende medicin.

I så fald er der mulighed for at lukke hjerteøret. Der findes forskellige måder, at gøre dette på. Mest anvendt er, at sætte en form for membran ind , som så lukker for blodstrømningen både til og fra hjerteøret. Det er en ganske enkel operation, som kan foretages gennem blodkarsystemet fra lysken.

 

Ovenfor er illustreret, hvordan hjerteøret kan lukkes. Placeringen af lukkemekanismen sikres under samtidig ultralydsscanning fra spiserøret (såkaldt TEE). Efter nogle uger til måneder dækkes lukkemekanismen af hjerteceller, der vokser ind over membranen. Herefter kan man ophøre med blodfortyndende medicin.

2 Comments

 1. Eskild Keller

  juni 23, 2021 at 2:26 pm

  Hej
  Hvad koster en aurikellukning?
  Hvad koster en varmebehndling i hjertet?

  Har vist atrieflagren? Eller atrieflimren.
  Jeg får Illiquis, 2×5 mg daglig.
  Endvidere:
  100 mg Cordan
  2×2,5 mg Ramipril Teva
  5 mg Amplodipin
  Fik et stød for 2 år siden.
  Om det er medicinen, alderen, nattiseri eller dovenskab, der gør, at jeg kan føle mig noget træt en gang i mellem, ved jeg ikke. Ellers aktiv.

  Venlig hilsen
  Eskild Keller
  0610381847

  • Peter Steen

   juni 27, 2021 at 6:55 pm

   Hej Eskild,
   Tak for din mail. Det eneste privathospital, der udfører ablation og som foretager lukning af hjerteøret er Privathospitalet Mølholm. Du kan finde priserne for både ablation for atrieflimren og for lukning af hjerteøret på Privathospitalet Mølholms hjemmeside.
   Mvh
   Peter Steen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2021 Rytmedoktor

Theme by Anders NorénUp ↑