His-ablation

Det His’ske bundt (opkaldt efter en schweizisk læge Wilhelm His, som beskrev strukturen i 1893) er den fælles “ledning”, der leder impulserne i hjertet fra forkamrene (atrierne) til hjertekamrene (ventriklerne).

 

Når man laver en “His-ablation” ødelægger man impulsledningen fra forkamre til hjertekamre, således at aktiveringen af hjertekamrene blokkeres. Det er derfor nødvendigt i stedet at have en “pacemaker” til at sørge for, at pulsen ikke bliver for langsom.

 

En His-ablation fjerner ikke atrieflimren. Men indgrebet medfører, at flimmer-impulserne ikke længere påvirker hjertekammerrytmen – og dermed ikke længere påvirker pulsen. Pulsen styres nu af pacemakeren, der kan øge eller sænke pulsen afhængigt af dit aktivitetsniveau.

Mange vil opleve en væsentlig forbedring af livskvalitet og velbefindende efter dette indgreb. Normalt vil man først vælge en His-ablation og pacemakerimplantation, hvis andre forsøg på at styre hjerterytmen ikke er lykkes godt nok.

Da der fortsat er flimmer – konstant eller periodisk – er det også fortsat nødvendigt med blodfortyndende medicin.

 

2 Comments

 1. Johannes Sidelmann

  august 12, 2020 at 7:44 pm

  Kære Peter Steen
  Jeg har atrieflimren (AF) og fik konstateret hjertesvigt for et år siden. Min hjertelæge mener at AF er skyld i svigtet. Jeg er blevet ablateret to gange og DC-konverteret flere gange. Efter den sidste ablation for to uger siden fik jeg flimren i søndags, og er dd blevet DC-konverteret til sinusrytme. Ejection fraktion var 10% for et år siden, men er nu normal efter behandling med carvedilol og losartan. Jeg har tidligere fået cordarone. Vil en his-ablation være en god ide for mit vedkommende?

  Med venlig hilsen
  Johannes

  • Peter Steen

   august 12, 2020 at 7:57 pm

   Kære Johannes,
   Tak for dit spørgsmål og din interesse for min blog.
   Der er fortsat en god chance for, at din sidste ablation kan have løst dit problem – også selv om du har oplevet et tilbagefald. Som du nok også er orienteret om i forbindelse med din indlæggelse til ablationsbehandling, er det ikke usædvanligt at kunne opleve tilbagefald indenfor de første 2-3 måneder – og alligevel, på lang sigt, slippe for flimmer.

   Skulle du alligevel – efter 2-3 mdr – fortsat opleve episoder med flimren, kan en pacemaker og efterfølgende His-ablation være en løsning. Eller man kunne prøve en tredje atrieflimmerablation. Det bør være en individuel vurdering, hvor du – sammen med hjerterytmespecialisten – gennemgår alternativerne og sammen beslutter den bedste strategi for dig.
   Mvh
   Peter Steen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2021 Rytmedoktor

Theme by Anders NorénUp ↑