Nedsat pumpekraft i hjertet (“Hjertesvigt”)

Begrebet “Hjertesvigt” kan lyde voldsomt og skræmmende. Det er bedre at tænke på det som: “Mit hjerte arbejder ikke så godt som det skulle, og behøver behandling for at understøtte funktionen”.

Ved “Hjertesvigt” kan hjertets pumpekraft ikke opfylde kroppens behov. Det kan medføre at man du begynder at få væskeansamlinger i benene og lungerne, så anklerne og underbenene bliver tykke og du kan få besvær med at få vejret.

Atrieflimren kan medføre “Hjertesvigt” og omvendt kan “Hjertesvigt” også lede til atrieflimren. Det kan være vanskeligt at afgøre, hvad “der er hønen” og hvad “der er ægget”. Det kan også være en blanding af både primært hjertesvigt og en forværring af dette på grund af atrieflimren. “Hjertesvigt” kræver særlig understøttende behandling med medicin og nogle gange med en speciel type pacemaker. Og man kan forebygge udvikling af “Hjertesvigt” ved at behandle atrieflimren.

Når man udvikler “Hjertesvigt” på grund af atrieflimren, er det oftest fordi hjerterytmen (“pulsen”) er uforholdsmæssig høj. Hjertekamrene bryder sig ikke om at have for høj puls for længe, og efterhånden kan de derfor begynde at vokse og blive slappe. Man har udviklet “Hjertesvigt”. Heldigvis kan disse forandringer ofte normalisere sig igen, så hjertefunktionen bliver normal, hvis man får bedre styr på pulsen. Enten ved at begrænse den hurtige puls under atrieflimren eller ved at stoppe atrieflimren og genetablere den normale hjerterytme – “Sinusrytme”. 

Der er flere undersøgelser, der har vist, at hvis man både har “Hjertesvigt” og atrieflimren, kan man opnå en væsentlig forbedring af livskvalitet og fysisk kapacitet ved ablationsbehandling for atrieflimren. Man har også set forbedret overlevelse efter ablation for atrieflimren hos personer med “Hjertesvigt” og samtidig atrieflimren.

Udgivet af

Peter Steen

Igennem mere end 20 år har jeg først og fremmest interesseret mig for sygdomme og tilstande, der påvirker hjertets rytme eller puls. Jeg har uddannet mig i Hamborg og på Skejby Sygehus. Jeg er nu klinikchef på Hjertecenter Mølholm og har tidligere været overlæge på Skejby Sygehus og på Hjertecenter Varde. Jeg har specielt interesseret mig for atrieflimren (også kaldet "hjerteflimren" eller "forkammerflimren". I forbindelse med mine mange kontakter til patienter med disse problemer, har jeg oplevet at det er et stort behov for et sted, hvor man kan finde let tilgængelig - men alligevel grundig - information om hjerterytmeforstyrrelser, og hvad dertil hører. Dette er baggrunden for, at jeg har oprettet denne blog "Rytmedoktor".

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *