Hjertestarter (ICD)

Et hjertestop er en livsfarlig rytmeforstyrrelse, hvor hjertets pumpefunktion stopper – og derved kommer der ikke blod ud til kroppens organer, inklusive hjernen. Hvis ikke man får gang i kredsløbet igen i løbet af få minutter, vil hjernen tage skade – og efter yderligere få minutter vil man dø. Som oftest ophører hjertets pumpefunktion fordi hjerterytmen bliver så hurtig, at der ikke pumpes blod ud til kroppen. Det kaldes VF (ventrikelflimren) eller VT (ventrikulær takykardi).

Denne type livsfarlig hjerterytme kan ofte stoppes ved at give hjertet et elektrisk stød. Dette kan gøres med en såkaldt hjertestarter, som hænger mange steder. Men det kan også gøres med en hjertestarter, der opereres ind. Og som derfor altid “er klar”. Det er i virkeligheden en speciel form for pacemaker, der – udover at fungere som pacemaker (http://rytmedoktor.dk/almindelig-pacemaker/) – også kan støde. Det kaldes for en ICD.

ICD01

VF defib

Ventrikelflimren         Stød         Normal rytme

Operationen foretages i lokalbedøvelse og tager typisk en times tid. ICD’en kan indstilles (programmeres) udefra ved hjælp af en computer med en tilhørende magnetforbindelse.

Hvis der samtidigt er problemer med hjertesvigt, kan man vælge en ICD, der – udover at give stød – kan pace begge hjertekamre samtidigt (http://rytmedoktor.dk/pacemaker-ved-hjertesvigt/) . Dette hedder en CRT-ICD.

Udgivet af

Peter Steen

Igennem mere end 20 år har jeg først og fremmest interesseret mig for sygdomme og tilstande, der påvirker hjertets rytme eller puls. Jeg har uddannet mig i Hamborg og på Skejby Sygehus. Jeg er nu klinikchef på Hjertecenter Mølholm og har tidligere været overlæge på Skejby Sygehus og på Hjertecenter Varde. Jeg har specielt interesseret mig for atrieflimren (også kaldet "hjerteflimren" eller "forkammerflimren". I forbindelse med mine mange kontakter til patienter med disse problemer, har jeg oplevet at det er et stort behov for et sted, hvor man kan finde let tilgængelig - men alligevel grundig - information om hjerterytmeforstyrrelser, og hvad dertil hører. Dette er baggrunden for, at jeg har oprettet denne blog "Rytmedoktor".

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *