Ekstraslag fra hjertekamrene = Ventrikulære ekstrasystoler

Ekstraslag fra hjertekamrene er ikke usædvanlige. De er som regel harmløse – men kan være generende.

Det er vigtigt at få undersøgt hjertet, hvis man har ekstraslag fra hjertekamrene. Først og fremmest er det væsentligt at lave en ultralydsundersøgelse (Ekkokardiografi) for at udelukke anden hjertesygdom.

Oftest kommer ekstraslagene fra områder i højre hjertekammer, tæt på udløbet til lungepulsåren. Dette område kalder man for højre ventrikels udløbsdel.

RVOT

 

RVOT EKG blog

De kan også komme fra venstre hjertekammer – også oftest tæt på udløbet. Nemlig udløbet til legemspulsåren (Aorta). I sjældne tilfælde kan ekstraslagene komme fra andre områder i enten højre eller venstre hjertekammer.

Hvis hjertet i øvrigt er normalt, er ekstraslagene i sig selv uskadelige. De kan imidlertid være temmelig generende.

Man kan forsøge at dæmpe ekstraslagene medicinsk, oftest med medicin af typen betablokker. Ofte har medicin dog ikke den store effekt, og man kan så overveje at fjerne ekstraslagene ved en ablationsbehandling. Dette er en behandling, hvor man fører et lille instrument (et ablationskateter) ind i hjertet fra lysken. Man kan så finde det område i hjertet, der laver ekstraslagene. Hvis man varmer vævet op på dette sted, vil man ødelægge de hjerteceller, der laver ekstraslagene (fejlimpulserne). På denne måde vil man meget ofte kunne helbrede dig for ekstraslagene.

 

 

 

 

 

 

Udgivet af

Peter Steen

Igennem mere end 20 år har jeg først og fremmest interesseret mig for sygdomme og tilstande, der påvirker hjertets rytme eller puls. Jeg har uddannet mig i Hamborg og på Skejby Sygehus. Jeg er nu klinikchef på Hjertecenter Mølholm og har tidligere været overlæge på Skejby Sygehus og på Hjertecenter Varde. Jeg har specielt interesseret mig for atrieflimren (også kaldet "hjerteflimren" eller "forkammerflimren". I forbindelse med mine mange kontakter til patienter med disse problemer, har jeg oplevet at det er et stort behov for et sted, hvor man kan finde let tilgængelig - men alligevel grundig - information om hjerterytmeforstyrrelser, og hvad dertil hører. Dette er baggrunden for, at jeg har oprettet denne blog "Rytmedoktor".

16 tanker om “Ekstraslag fra hjertekamrene = Ventrikulære ekstrasystoler”

  1. Hej
    Har læst om ekstra slag som jeg er begyndt at døje med, er blevet undersøgt og ifølge lægen er det kun ekstra slag jeg har!
    Ifølge ham er det formentlig udløst af stress, som jeg skal have styr på inden evt.behandling medicinsk .
    Jeg er nervøs for om ekstra slag kan føre til atrie flimmer?
    Er jeg i risiko gruppen for blodpropper i hjernen / hjertet når jeg har ekstra slag
    Jeg er 49 år, kvinde .
    Øvrigt spændende at læse din blog og håber du vil svare på min mail
    Mvh Kristina Olsen

    1. Hej Kristina,
      Tak for din interesse for min blog – jeg er altid glad for, at den kan bruges.
      Ekstraslag i sig selv udgør ikke en risiko for blodpropper. Men mange ekstraslag kan – hos nogle – føre til atrieflimren.
      Mvh
      Peter Steen

    2. Hej
      Hvornår er mange ekstrasystoler for mange? Og i hvor lang en periode skal man have for mange?
      Vh Anette

      1. Hej Anette,
        Tak for din interesse for “Rytmedoktor”.
        Ekstrasystoler er først og fremmest et problem, hvis de generer dig. Det vil sige, at hvis man ikke mærker noget til sine ekstrasystoler – eller ikke mærker noget særligt – kan det være “ligemeget”, at der er ekstrasystoler. Hvis man har mange ekstrasystoler – fx mere end 3-5% af det samlede antal hjerteslag i gennemsnit over døgnet – bør man have sit hjerte undersøgt. Blandt andet med en “ekkokardiografi” – en ultralydsundersøgelse af hjertet – for at udelukke, at der er fejl på hjerteklapper, pumpekraft eller andet.
        Mvh
        Peter Steen

  2. Hej.

    Jeg har de sidste 5 dage har ekstra slag der kommer hver 2 minut. Nogen gange er der 6 i minuttet, jeg kan mærke dem hver gang og får let åndenød og hosten når de er der. Jeg var forbi akut modtagelsen i søndags hvor ekg viste ekstra slag, men ellers så alt fint ud og jeg blev sendt hjem. Men jeg er stadig meget bekymret for om det er “normalt og ufarligt” at have så mange ekstra slag hele tiden? Som sagt er det på 5 dagen nu. Har også en let kvalme

    1. Hej Karoline,

      Tak for dit spørgsmål. Som hovedregel er ekstraslag ufarlige – også, selv om der er mange. Du skriver ikke, om du er blevet undersøgt af en hjertelæge – inklusive ultralydsscanning af hjertet. Hvis ikke, bør du have dette gjort.

      Mvh
      Peter Steen

      1. Jeg er ikke blevet undersøgt af en hjertelæge, men fik idag en afbudstid til at få en “Holt” på, så den har jeg på de næste 2 døgn.
        Er bare bekymret for alle de ekstra slag jeg kan mærke hele tiden, men altid noget at de som regel er ufarlige.

      2. Hej Peter
        Jeg har i flere år haft ekstraskat uden alt for mange gener
        Efter et anfald med brystsmerter og uregelmæssig puls, blev jeg indlagt i 24 timer i maj 2019.
        Flere små anfald i resten af 2019.
        Derefter meget plaget af ekstraslag især flere slag lige efter hinanden.
        Har haft holter- optager på i 48 timer hvor lægen fortæller at det er inde for grænsen.
        Har også fået taget ct af hjertet hvor alt er fint.
        Jeg er dog så plaget af ekstraslagene, især fordi de kommer som perler på en snor. Dette giver åndenød, smerter i brystet og en følelse af at bryst og hals snører sig sammen. Kommer på alle tider af døgnet.
        Prøvet betablokker uden virkning

        Jeg føler dog ikke at jeg bliver taget alvorligt, da det for mig er meget invaliderende.

        Hvad skal jeg gøre ??

  3. Hej Peter
    Jeg har i perioder af ekstra slag. Specielt op til mens. Så jeg tænker det er hormonelt udløst.
    Jeg er igennem de sidste 10 år blevet undersøgt med optager, hjertelæger, og 2 gange ultralyd. De siger alt er ok. Sidst jeg fik en undersøgelse var feb 2017. Jeg har lange perioder hvor de er helt væk. Men nu har jeg haft en periode på 6!mdr. hvor de kun forsvinder under mens. Og ca. en uge efter mens. Starter de igen frem til næste periode.
    Burde jeg få en ny undersøgelse. !? Jeg vil lige tilføje. Det er møg ubehaglig. Men jeg bliver ikke dårlig, eller svimmel når jeg har dem.

    1. Hej Jeanne,
      Tak for din henvendelse. Ekstraslag kan være meget generende – heldigvis er de, som hovedregel, ufarlige. Både på kort og på lang sigt. Jeg synes dog, det kunne give god mening at lave en ny optagelse af hjerteslagene (“Holter-optagelse”).
      Med venlig hilsen,
      Peter Steen

  4. Hej Peter.

    Jeg er en mand på 26,og jeg har det sidste halve års tid været ret bekymret. Jeg har ikke mange ekstraslag mere, efter jeg har droppet koffein og begrænset mit alkohol forbrug. Men jeg har nogle ekstra slag som føles usandsynligt kraftige, næsten som om det giver et ryk i hele overkroppen. Jeg har for nylig fået taget en ekg og blodprøver som ikke viste noget. Der er sjældent noget smerte eller svimmelhed involveret, andet end et godt sus adrenalin der så forhindrer min søvn. Er der eventuelt andre undersøgelser der kan påvise nogle at de kraftige ekstraslag eller noget jeg kan sige til min læge, så hun ikke bare vifter mig væk, som hun ellers plejer?

    1. Hej Sander,
      Tak for din interesse for min blog.

      Jeg kan foreslå, at du bliver henvist til en langtids-EKG optagelse (kaldes for en “Holter-optagelse”) for at se, hvor mange ekstraslag, du har – og hvor de kommer fra. Derudover vil jeg også foreslå, at du får foretaget en ultralydsundersøgelse af hjertet (kaldes for en “ekkokardiografi”) – bare for at være helt sikker på, at dit hjerte strukturmæssigt og pumpekraftmæssigt er helt i orden.

      Mvh
      Peter Steen

  5. Hej Peter
    Du har for en del år siden ablateret mig på Varde med succes.
    Nu har jeg desværre fået en del ekstraslag igen målt med holter til 3.000 i døgnet.
    Har talt med en læge som siger han vil måle igen og der går nok 3 mndr. før jeg er målt og får samtale igen.
    Det er ret hårdt da jeg mærker dem meget tydeligt og det bekymrer mig samtidig.
    Er 3.000 ekstraslag i døgnet meget og noget man ablaterer for hvis det som i mit tilfælde er meget generende?
    Kan de mange slag få andre konsekvenser på øvrige dele ved hjertet?
    Jeg fik lavet en composit graft i 2017 på RH og har indtil for 4 måneder siden fungeret fint.
    Håber du kan give mig et råd svar og tak for dig og din blog
    Mvh Steffen

    1. Hej Steffen,
      Tak for din interesse for min blog.
      3.000 ekstraslag i døgnet er ikke meget. Antallet skal ses i forhold til dit totale antal hjerteslag på et døgn – ca. 100.000. Så det vil sige, at du har ca. 3% ekstraslag. Det er ikke en størrelsesorden, hvor det kan betyde noget for hjertefunktionen/-pumpekraften på hverken kort eller lang sigt. Som jeg læser din mail, er det efter operationen med composit graft i 2017, du har fået problemer med ekstraslag igen. Og – i virkeligheden – et godt stykke tid efter operationen, hvis jeg forstår det korrekt, at du først er begyndt at have ekstraslag igen indenfor de sidste 4 måneder. Jeg synes, du bør have lavet en ny ultralydsundersøgelse af hjertet (“ekkokardiografi”). I forhold til behandling/ablation vil det være af værdi at vide, om dine ekstraslag stammer fra forkamrene eller hjertekamrene. Det vil man kunne se på Holter. Og – derudover – om de, med stor sandsynlighed, kommer fra samme område i hjertet, eller om de ser ud til at komme fra flere forskellige områder. Det vil være rigtigt godt, hvis det kunne lykkes at få en rigtig EKG-optagelse af dine ekstraslag.

      Jeg foreslår:
      1) ekkokardiografi (ultralydsundersøgelse)
      2) EKG-optagelse, hvor man skal forsøge at “fange” et eller flere ekstraslag
      3) Ny Holter

      Mvh
      Peter Steen

  6. Hej Peter,
    Tak for at have oprettet denne blog, det er nyttigt at kunne læse både dine indlæg og ikke mindst dine besvarelser til folk, der skriver.

    Selv skriver jeg til dig fordi jeg igennem de sidste ca. 3 mrd. har døjet med et øget antal ekstrasystoler, som jeg ind imellem, ved blot at notere ned de dage, jeg har mange, har registreret til at være oppe omkring 150 om dagen. Jeg har siden jeg var 20 år haft nogle stykker om dagen, som også er registreret via Holter monitorering, senest på en måling i efteråret 2018, hvor jeg i en periode døjede med hurtig hjerterytme. En monitoreringen fra 2014 viste enkelte spredte SVES’er og VES’er. 2 tilfælde med kortvarige VES’er i bigemini af 3-4 slag. Ingen atrieflimren. Ingen SVT), samt ekko (normal).
    Men nu er der så ballade med tiltagende mange ekstraslag, som jeg synes kom samtidig med, at mine hedeture kom retur efter en ellers dejlig pause på et par måneder 😉 Jeg kunne derfor godt mistænke en sammenhæng med min hormonbalance. Er 47 år og på vej i overgangsalderen.
    Mit spørgsmål er, om du tænker, der er grund til at få lavet endnu en Holter-monitorering, nu hvor ekstraslagene er taget til i antal (min seneste Holter var i 2018)? Og ved du om der kan være en sammenhæng med hormonbalancen og rytmeforstyrrelser? Endelig vil jeg høre dig om det på den lange bane er usundt for kroppen/hjertet med mange daglige ekstrasystoler over længere perioder.
    Min praktiserende læge har jeg kun talt med på telefonen, da hun kun vil se akutte patienter under Corona. Hun har udskrevet en recept på nogle betablokkere, som jeg ikke har voldsom lyst til at starte på. Men jeg er der, hvor jeg godt kunne finde på at starte op på et hormontilskud, hvis det vil kunne minimere mine ekstraslag.
    Jeg bliver ikke dårlig ifbm. ekstraslagene, men de forstyrrer mig i dagligdagen og det kan fx være svært at holde fokus på en samtale, når der hele tiden komme et ekstra slag i brystet.
    Vh.
    Christina

    1. Hej Christina,

      Tak for din interesse for “Rytmedoktor”.

      Først – ekstrasystoler i et ellers normalt hjerte er ufarlige. På kort og på lang sigt. Der findes spredte eksempler på, at (rigtigt) mange ekstrasystoler fra hjertekamrene (“ventrikulære ekstrasystoler”) kan medføre nedsat pumpekraft, men så skal man op i en hyppighed på mere end 10-20.000 per døgn (10-20% af alle hjerteslag).

      Det er ikke ualmindeligt at opleve forværring i tendens til ekstrasystoler i forbindelse med hormonelle udsving (graviditet, overgangsalder). Så et hormontilskud i en periode kunne da være et forsøg værd.

      Mvh. Peter Steen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *