AVNRT

AVNRT er en forkortelse for en helt forfærdelig lang betegnelse: “AtrioVentrikulær Nodal Re-entry Takykardi”. Som ved de fleste andre rytmeforstyrrelser, er der tale om at hjerterytmen ind imellem “går i selvsving” i en form for karruselbevægelse. I dette tilfælde foregår karruselbevægelsen inde omkring overgangen mellem højre forkammer (højre atrium) og højre hjertekammer (højre ventrikel). I nærheden af AV-knuden. Det er en rytmeforstyrrelse, der findes hos ca. 1% af os. Den skyldes ikke nogen egentlig fejl i hjertet, men skal nærmere opfattes som en sjælden “normalvariant” – nogle har brune øjne, nogle blå. Nogle har AVNRT – andre har det ikke.

 

avnrt takyAVNRT er cirka fire (4) gange så hyppig hos kvinder som hos mænd – hvorfor véd vi ikke. Den begynder ofte at vise sig i yngre voksenalder, men kan også ses hos børn. Og nogle gange først vise sig i sen alder. Den optræder i anfald, som starter pludseligt – fra det ene hjerteslag til det næste. Og slutter ligeså pludseligt. Man mærker ofte en kraftig og hurtig hjertebanken op på siden af halsen.

AVNRT er absolut ufarlig – men kan være meget generende. Man kan give medicin for AVNRT, oftest af typen betablokker eller calciumblokker. I mange tilfælde vil jeg dog anbefale en ablationsbehandling som alternativ til langvarig medicinsk behandling. Ved ablation for AVNRT varmer man nogle ledningsfibre op i nærheden af AV-knuden. Det medfører helbredelse hos mere end 95%. Der er en lille risiko forbundet med ablation for AVNRT – nemlig beskadigelse af AV-knuden. Denne risiko ligger på ½-1%, altså én ud af 100-200 behandlinger. I så fald kan det være nødvendigt efterfølgende at indoperere en pacemaker.

 

sp_ablationJeg plejer normalt at aftale – inden behandlingen – at hvis jeg vurderer at risiko for beskadigelse af AV-knuden er større end helt minimal, undlader jeg at udføre ablationsbehandlingen. Så kan man altid tænke sig om en ekstra gang – og komme tilbage til behandling velforberedt på, at der er en højere risiko end vanligt.

Selve ablationen foretages i lokal bedøvelse og operationen tager som regel mindre end en time.

 

 

 

Udgivet af

Peter Steen

Igennem mere end 20 år har jeg først og fremmest interesseret mig for sygdomme og tilstande, der påvirker hjertets rytme eller puls. Jeg har uddannet mig i Hamborg og på Skejby Sygehus. Jeg er nu klinikchef på Hjertecenter Mølholm og har tidligere været overlæge på Skejby Sygehus og på Hjertecenter Varde. Jeg har specielt interesseret mig for atrieflimren (også kaldet "hjerteflimren" eller "forkammerflimren". I forbindelse med mine mange kontakter til patienter med disse problemer, har jeg oplevet at det er et stort behov for et sted, hvor man kan finde let tilgængelig - men alligevel grundig - information om hjerterytmeforstyrrelser, og hvad dertil hører. Dette er baggrunden for, at jeg har oprettet denne blog "Rytmedoktor".

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *