Almindelig pacemaker

Pacemaker anvendes, hvis hjerterytmen er for langsom. Enten konstant eller periodisk. Det kan skyldes, at hjertet ikke danner tilstrækkeligt mange impulser i sinusknuden (se OpslagLidt om hjertet”: http://rytmedoktor.dk/188-2/) og kaldes så Syg Sinus Syndrom. Eller det kan skyldes, at impulserne fra forkamrene ikke i tilstrækkelig grad overledes til hjertekamrene og kaldes så AV-blok.

Symptomerne på for langsom puls kan være træthed, svimmelhed eller besvimelser.

En standard-pacemaker består af pacemakerhuset og to ledninger – én til højre forkammer (atrium) og én til højre hjertekammer (ventrikel).

DDD pacemaker

En pacemaker kan dels mærke (sense) hjertets egen rytme, dels stimulere (pace) hjertet. Og begge dele kan foregå dels i højre forkammer (højre atrium), højre hjertekammer (højre ventrikel) eller begge steder. Sålænge hjertet gør, hvad det skal, hviler pacemakeren og mærker bare efter, at alt er som det skal være. I det øjeblik pacemakeren mærker, at hjerterytmen bliver for langsom, vil den aktivere hjertet via ledningerne. Enten i højre forkammer, i højre hjertekammer – eller begge steder. Pacemakeren har en speederfunktion, således at pacemakeren kan sætte pulsen op, når du er i bevægelse – og ned igen, når du er i hvile.

Pacemakeren kan justeres udefra via en lille computer (programmer) og en tilhørende magnet.

Pacemaker og ledninger opereres ind ved en operation, der tager cirka en time. Operationen kan foretages i lokal bedøvelse.

 

 

Udgivet af

Peter Steen

Igennem mere end 20 år har jeg først og fremmest interesseret mig for sygdomme og tilstande, der påvirker hjertets rytme eller puls. Jeg har uddannet mig i Hamborg og på Skejby Sygehus. Jeg er nu klinikchef på Hjertecenter Mølholm og har tidligere været overlæge på Skejby Sygehus og på Hjertecenter Varde. Jeg har specielt interesseret mig for atrieflimren (også kaldet "hjerteflimren" eller "forkammerflimren". I forbindelse med mine mange kontakter til patienter med disse problemer, har jeg oplevet at det er et stort behov for et sted, hvor man kan finde let tilgængelig - men alligevel grundig - information om hjerterytmeforstyrrelser, og hvad dertil hører. Dette er baggrunden for, at jeg har oprettet denne blog "Rytmedoktor".

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *